Wat jij kan met Google Mijn Bedrijf

Sanne Post
Sanne Post
Online marketeer

Online gezien worden is essentieel voor het succes van ieder bedrijf, of je nu groot bent of klein begint. Google Bedrijfsprofiel, voorheen Google Mijn Bedrijf (GMB), is een sterke tool die jou als ondernemer helpt om je online zichtbaarheid te boosten en rechtstreeks in contact te komen met potentiële klanten.

Ben je nog niet helemaal thuis in de voordelen van Google Bedrijfsprofiel? No time like the present: laten we aan de slag gaan! Wij vertellen je alles over wat Google Bedrijfsprofiel voor jou kan betekenen en hoe je deze tool kunt inzetten om jouw onderneming naar een hoger niveau te tillen. Na het lezen van dit blog kun je meteen aan de slag! We sluiten af met tien veelgestelde vragen (en antwoorden!) over Google Bedrijfsprofiel. 

Google Bedrijfsprofiel is de nieuwe naam van Google Mijn Bedrijf. In dit blog gebruiken we, voor de leesbaarheid, beide termen door elkaar en ook gebruiken we af en toe de afkorting: GMB. 

De voordelen van Google Mijn Bedrijf

Google Bedrijfsprofiel is een gratis tool die je bedrijf zowel letterlijk als figuurlijk op de kaart zet. Een goed bijgehouden profiel boost je zichtbaarheid in zoekresultaten en op Google Maps, waardoor klanten je eenvoudig vinden. Directe communicatie met klanten wordt gestroomlijnd via telefoon, berichten en Q&A, wat de klantenservice verbetert en vertrouwen opbouwt. Je houdt volledige controle over je bedrijfsinfo en reageert actief op recensies, wat je geloofwaardigheid vergroot. Plus, je krijgt toegang tot inzichten die je helpen je strategie aan te scherpen en je doelgroep beter te begrijpen. Kortom, GMB is onmisbaar voor het versterken van jouw online aanwezigheid en bedrijfsresultaten.

Google Bedrijfsprofiel heeft verschillende functies. Wij zetten alles voor jou op een rijtje, en beginnen met één van de belangrijkste; de rol die Google Bedrijfsprofiel speelt in jouw lokale SEO-strategie. 

Google Mijn Bedrijf en jouw lokale SEO-strategie 

Google Bedrijfsprofiel zet lokale bedrijven op de kaart - letterlijk en figuurlijk. En dat verbetert het je zichtbaarheid in lokale zoekresultaten aanzienlijk. Wanneer potentiële klanten zoeken naar producten of diensten die jij aanbiedt, zorgt een geoptimaliseerd GMB-profiel ervoor dat je bedrijf prominent wordt weergegeven in Google Zoeken en Maps. Dit vergroot niet alleen de kans dat je wordt gevonden, maar ook dat je wordt gekozen boven concurrenten.

Daarnaast is GMB van onschatbare waarde voor je lokale SEO-strategie. Door relevante en up-to-date informatie over je bedrijf te verstrekken, zoals locatie, openingstijden, en recensies, verhoog je de relevantie en autoriteit van je bedrijf in de ogen van Google. Dit leidt tot een betere ranking in de zoekresultaten, waardoor je bedrijf nog beter vindbaar wordt voor potentiële klanten. Met andere woorden, Google Mijn Bedrijf biedt een directe lijn naar verbeterde lokale zichtbaarheid en concurrentievoordeel. Door jouw GMB-profiel te claimen en actief te beheren, leg je een stevige basis voor de groei van je bedrijf in het digitale tijdperk.

Klantrecensies gmb webprofit

Recensies op jouw Google Bedrijfsprofiel zijn goud waard. Ze vormen de bouwstenen van je online reputatie en beïnvloeden hoe potentiële klanten je bedrijf zien. Een rijke verzameling aan positieve recensies kan de doorslag geven voor iemand die nog twijfelt om voor jou te kiezen. Het actief verzamelen en reageren op recensies, zowel positief als negatief, toont aan dat je waarde hecht aan klantfeedback en continu streeft naar verbetering. Dit engagement vergroot niet alleen de geloofwaardigheid van je bedrijf, maar biedt ook cruciale inzichten in wat klanten waarderen of waar nog ruimte voor verbetering is. Wil je meer reviews verzamelen, maar weet je niet goed hoe? Je leest er alles over in ons blog over reviews

Statistieken en inzichten

Google Mijn Bedrijf biedt toegang tot waardevolle statistieken en inzichten. Je kunt zien hoe vaak je bedrijf is gevonden, waar mensen vandaan komen en welke acties ze ondernemen na het vinden van jouw vermelding. Deze gegevens helpen je om jouw marketingstrategie te verfijnen en je doelgroep beter te begrijpen, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties en succes voor jouw bedrijf. Kortom, Google Mijn Bedrijf is een onmisbare tool voor het vergroten van je online aanwezigheid, het optimaliseren van klantinteractie en het verbeteren van je bedrijfsresultaten.

Versterk de uitstraling van jouw bedrijf met goede foto's 

Het toevoegen van foto's aan je Google Bedrijfsprofiel biedt bezoekers een helder beeld van wat je onderneming te bieden heeft. Deze foto's verschijnen niet alleen prominent boven de bedrijfsinformatie in Google Zoeken en Maps, maar zijn ook zichtbaar in Google Afbeeldingen. Kwalitatief goede en professioneel ogende foto's wekken vertrouwen bij potentiële klanten.

Heldere communicatie over jouw openingstijden 

Google Mijn Bedrijf is dé tool om jouw informatie actueel te houden - en snel te kunnen bijwerken. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van jouw openingstijden tijdens vakanties en/of feestdagen. Dit zorgt niet alleen voor duidelijkheid bij je klanten, maar voorkomt ook mogelijke frustraties door onverwachte sluitingen of gewijzigde openingstijden. Het lijkt misschien een klein detail, maar het maakt een groot verschil in klanttevredenheid en draagt daarmee bij aan een positief imago van je onderneming.

Het plaatsen van updates op Google Bedrijfsprofiel

Het plaatsen van updates op Google Mijn Bedrijf is van onschatbare waarde voor elke onderneming. Deze updates bieden een direct kanaal om te communiceren met je doelgroep en verbeteren jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google. Want ja... Google waardeert actuele en relevante content, waardoor je bedrijf hoger kan ranken in de zoekresultaten. Dit vergroot niet alleen je bereik, maar verhoogt ook de interactie met je doelgroep. Klanten die updates zien, voelen zich meer betrokken bij jouw bedrijf en zijn eerder geneigd om interactie aan te gaan, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan je locatie of contact op te nemen.

Zelf aan de slag met Google Mijn Bedrijf

Aan de slag gaan met GMB is een stap die elke ondernemer zou moeten overwegen. Of eigenlijk, als je het ons vraagt, gewoon zou moeten zetten. Dit krachtige platform vergroot jouw online zichtbaarheid en helpt je om de interactie met je klanten te verbeteren.

Beginnen is eenvoudig: claim eerst je bedrijfsvermelding op Google, vul je profiel aan met accurate en gedetailleerde informatie, en voeg aantrekkelijke foto's toe om een goede eerste indruk te maken. Heb je een mooi en compleet Google Mijn Bedrijf profiel opgebouwd? Top! Maar... dan ben je nog niet klaar, natuurlijk. Blijf regelmatig updates plaatsen en reageren op klantrecensies, zodat je de betrokkenheid met jouw bedrijf vergroot een een positieve reputatie kunt opbouwen.  

Let op: om gebruik te maken van Google Bedrijfsprofiel heb je een Google-account nodig. Dat is trouwens sowieso handig, want daarmee kun je ook gebruik maken van andere handige Google Tools, zoals Google Analytics, Google Search Console, etc. Na het aanmaken van jouw Google Bedrijfsprofiel kan het enkele dagen duren voordat jouw bedrijf geverifieerd is.

Veelgestelde vragen over Google Mijn Bedrijf 

1. Hoe stel ik mijn Google Mijn Bedrijf-profiel in? Ga naar de officiële Google Mijn Bedrijf website en volg de stappen om je bedrijf te registreren. Voer je bedrijfsinformatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk in, inclusief naam, adres, openingstijden en categorie.

2. Is Google Mijn Bedrijf echt gratis? Ja, het gebruik van Google Mijn Bedrijf is volledig gratis. Google wil dat bedrijven makkelijk gevonden kunnen worden en biedt dit platform aan om je zichtbaarheid op Google Zoeken en Maps te verbeteren zonder kosten.

3. Hoe verbeter ik mijn lokale ranking met Google Mijn Bedrijf? Optimaliseer je profiel door alle informatie up-to-date te houden, regelmatig nieuwe foto's en updates te plaatsen, en te reageren op klantrecensies. Gebruik relevante trefwoorden in je bedrijfsomschrijving om je vindbaarheid te vergroten.

4. Hoe reageer ik op recensies via Google Bedrijfsprofiel? Log in op je Google Mijn Bedrijf-account, ga naar het menu 'Recensies', en selecteer de recensie waarop je wilt reageren. Het is belangrijk om professioneel en beleefd te reageren, ongeacht of de recensie positief of negatief is.

5. Hoe krijg ik meer recensies op Google Mijn Bedrijf? Vraag tevreden klanten actief om een recensie achter te laten. Dit kun je doen in persoon, via e-mail, of door middel van sociale media en je website. Zorg dat het proces voor hen zo eenvoudig mogelijk is, bijvoorbeeld door een directe link naar je recensiepagina te delen.

6. Hoe claim ik mijn bedrijf op Google Mijn Bedrijf? Zoek je bedrijf op Google Maps of in de Google Zoeken. Als je je bedrijf ziet, klik dan op 'Bent u de eigenaar van dit bedrijf?' en volg de verificatieprocedure om je claim in te dienen.

7. Waarom is mijn vermelding niet zichtbaar op Google? Dit kan verschillende redenen hebben: je vermelding is misschien nog niet geverifieerd, je hebt recent wijzigingen aangebracht die nog beoordeeld moeten worden, of je profiel voldoet niet aan de richtlijnen van Google. Controleer de status van je vermelding in je Google Mijn Bedrijf-dashboard.

8. Hoe kan ik mijn Google Mijn Bedrijf-vermelding optimaliseren? Zorg dat je profiel compleet en nauwkeurig is, gebruik mooie foto’s, post regelmatig updates, verzamel recensies en reageer erop, en benut de posts-functie om evenementen, aanbiedingen of nieuws te delen.

9. Kan ik meerdere locaties beheren via één Google Mijn Bedrijf-account? Ja, dat kan. Google Mijn Bedrijf biedt de mogelijkheid om meerdere locaties te beheren onder één account. Dit is ideaal voor bedrijven met vestigingen op verschillende plaatsen. Je kunt locaties individueel toevoegen of in bulk importeren via de Google Mijn Bedrijf-interface.

10. Hoe pas ik mijn openingstijden aan in Google Mijn Bedrijf?
  • Log in op je Google Mijn Bedrijf-account: Ga naar de officiële Google Mijn Bedrijf-website en log in met het account dat gekoppeld is aan je bedrijf.
  • Kies de juiste locatie: Als je meerdere locaties beheert, zorg dan dat je de specifieke locatie kiest waarvoor je de openingstijden wilt aanpassen.
  • Ga naar 'Info': In het menu aan de linkerkant van je scherm vind je de optie 'Info'.
  • Klik hierop om toegang te krijgen tot de details van je bedrijfsvermelding.
  • Zoek de sectie 'Speciale openingstijden': Scroll naar beneden totdat je de sectie 'Speciale openingstijden' vindt. Hier kun je aangepaste openingstijden toevoegen voor feestdagen, speciale evenementen, of andere gelegenheden waarbij je reguliere openingstijden afwijken.
  • Voeg de speciale openingstijden toe: Klik op 'Speciale openingstijden toevoegen' en selecteer de juiste datum en de aangepaste openingstijden. Je kunt ook aangeven als je bedrijf gesloten is op bepaalde dagen.
  • Sla je wijzigingen op: Nadat je de speciale openingstijden hebt ingevuld, vergeet niet om op 'Toepassen' of 'Opslaan' te klikken om je wijzigingen te bevestigen.

Gevonden én gekozen worden in Google Bedrijfsprofiel? 

Gewapend met de kennis over Google Bedrijfsprofiel en hoe deze krachtige tool jouw lokale zichtbaarheid kan verhogen, is het tijd om de volgende stap te zetten. Door actief jouw Google Mijn Bedrijf-profiel te beheren zet je ook een grote stap vooruit in het verbeteren van de online aanwezigheid van jouw onderneming. Van het claimen van je bedrijfsvermelding tot het optimaliseren van je profiel en het actief verzamelen van klantrecensies, elk aspect van Google Mijn Bedrijf biedt unieke kansen om te groeien en uit te blinken in jouw branche.

In de wereld van (lokale) SEO is stilstaan hetzelfde is als achteruitgaan. Het digitale landschap verandert voortdurend, en jouw inzet om up-to-date te blijven, zal bepalen hoe zichtbaar en aantrekkelijk jouw bedrijf is voor potentiële klanten. Maak dus gebruik van de mogelijkheden die Google Bedrijfsprofiel biedt!

Mocht je onderweg hulp nodig hebben of vragen hebben over hoe je Google Bedrijfsprofiel optimaal kunt benutten, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen ondernemers zoals jij graag om hun online marketing naar een hoger niveau te tillen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw bedrijf niet alleen gevonden wordt, maar ook gekozen wordt. Meer weten? We horen graag van je!  

Lees meer over

Sanne Post

Sanne Post | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Sanne Post!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?