Maak van je website redesign een succes [met onze SEO-checklist]

Steven Bakker
Steven Bakker
Projectmanager | Online marketeer

Een nieuw websitedesign kan voelen als een frisse wind door je online aanwezigheid. Het biedt de kans om je website te voorzien van een modern uiterlijk, een verbeterde gebruikerservaring en hogere conversieratio’s. Maar het herontwerpen van je website brengt ook risico’s met zich mee. Terwijl jij druk bezig bent met het verfijnen van de lay-out en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten, kan jouw SEO onder druk komen te staan. En jouw online vindbaarheid dus ook. 

Wil je niet. Want als jij minder goed gevonden wordt, daalt het verkeer op jouw website. Minder organisch verkeer betekent minder potentiële klanten die jouw producten of diensten ontdekken. Dit kan direct invloed hebben op je omzet en groei. Daarnaast kunnen concurrenten die wel consistent blijven investeren in hun SEO, hun posities verbeteren terwijl jij terrein verliest. Hierdoor wordt het nog moeilijker om je marktaandeel terug te winnen.

In dit blog vertellen we je hoe je de voordelen van een nieuw websitedesign benut zonder  jouw website te laten kelderen in de zoekresultaten. 

Website redesigns en SEO: de meest gemaakte fouten

Wees niet bang om je website aan te pakken – het is juist belangrijk om je online aanwezigheid fris en up-to-date te houden. Een redesign kan je helpen om een modernere uitstraling te krijgen, de gebruikerservaring te verbeteren en hogere conversieratio’s te realiseren. Vermijd in ieder geval deze veelgemaakte fouten, die jouw vindbaarheid snel en vakkundig om zeep kunnen helpen. 

 1. Wijzigen of verwijderen van inhoud: Het aanpassen van tekst, afbeeldingen en links of het verwijderen van hele pagina's kan leiden tot een verlies van relevantie en autoriteit voor je website. Dit kan resulteren in een flinke daling van je zoekmachine ranking.

 2. Wijzigen van de website structuur: Het verplaatsen van categorieën naar andere delen van de site kan de gebruiksvriendelijkheid en navigatie verstoren. Bezoekers kunnen hierdoor minder snel vinden wat ze zoeken, wat zowel de gebruikerservaring als je SEO schaadt.

 3. Toevoegen van slecht geoptimaliseerde media: Het toevoegen van niet-geoptimaliseerde afbeeldingen, video's en animaties kan de laadtijd van je website flink vertragen. Langzame laadtijden hebben een negatieve invloed op de gebruikerservaring en kunnen je SEO-rankings verslechteren.

 4. Wijzigen van URL's zonder 301-omleidingen: Het aanpassen van de URL's van je inhoud zorgt ervoor dat deze opnieuw geïndexeerd worden als nieuwe pagina's. Dit breekt inkomende links en vermindert de zichtbaarheid en populariteit van je website, tenzij je 301-omleidingen instelt om de oude URL's naar de nieuwe te leiden.

 5. Niet behouden van paginatitels en meta beschrijvingen: Deze elementen zijn cruciaal voor SEO, omdat ze zoekmachines en gebruikers vertellen waar je pagina's over gaan. Veranderingen of verwijderingen kunnen je ranking en klikfrequentie schaden.

SEO-checklist voor een website redesign

Voor je begint: betrek altijd - maar echt altijd- een expert in technische SEO bij jouw websiteproject.  Door een SEO-expert te betrekken bij jouw redesign, waarborg je jouw online vindbaarheid. 

In onze handige checklist zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij. Zo haal je het beste uit je nieuwe design én blijf je goed scoren in zoekmachines. 

 1. Analyseer je huidige site.
 2. Maak een inventarisatie van je best presterende content.
 3. Bepaal je SEO-doelen.
 4. Optimaliseer je bestaande content.
 5. Stel 301-omleidingen in.
 6. Werk je site-architectuur bij.
 7. Optimaliseer de laadsnelheid van je pagina’s.
 8. Update je XML-sitemap.

1. Analyseer je huidige site

Voordat je je site opnieuw ontwerpt, is het belangrijk om eerst de prestaties van je huidige site te evalueren. Kijk naar je rankings voor belangrijke zoekwoorden en onderzoek statistieken en Key Performance Indicators (KPI's), zoals:

 • Bounce percentage
 • Tijd op de site
 • Domein autoriteit
 • Aantal formulier inzendingen
 • Aantal unieke bezoekers
 • Totale gegenereerde omzet

Met deze informatie kun je zien wat al goed werkt, zodat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen met je herontwerp.

PRO tip: Voer ook een linkaudit uit om de gezondheid van je linkprofiel te controleren. Gebruik tools zoals de Backlink Audit Tool van SEMrush om spamachtige, irrelevante of links van lage kwaliteit te identificeren die jouw domein autoriteit kunnen schaden.

Andere handige tools om je site te analyseren zijn  Google Search Console, Google Analytics, Yoast SEO en SmartCrawl. Deze tools helpen je om een compleet beeld te krijgen van je huidige prestaties en waar je verbeteringen kunt aanbrengen tijdens het redesign.

2. Maak een inventarisatie van je best presterende content

Let bij het analyseren van je site op de pagina's met de meeste shares, weergaven en inkomende links, en kijk naar welke trefwoorden deze pagina's scoren. Het is super belangrijk om deze waardevolle content tijdens je herontwerp te beschermen. Doe je dat niet, dan kan je site flink in de zoekresultaten kelderen.

Stel je voor dat je een pagina met veel inkomende links verwijdert. Die links zijn goud waard voor zoekmachines om de kwaliteit van je content te beoordelen en ze sturen ook nog eens lekker veel verkeer naar je site. Verwijder je zo’n pagina, dan kunnen je ranking en verkeer flink dalen.

Beperk de wijzigingen op deze pagina's tijdens het herontwerp proces tot een minimum. Zo behoud je je waardevolle SEO-resultaten en blijft je site optimaal presteren.

3. Bepaal je SEO-doelen

Als jij weet welke zoekmachine posities en welk verkeer je wilt behouden, is het tijd om na te denken over hoe je wilt verbeteren. Tijd om jouw SEO-doelen vast te stellen! 

Wil je dit jaar je ranking met 10% verhogen? Wil je het aantal unieke bezoekers per maand verdubbelen? Of wil je dat organisch verkeer een groter aandeel uitmaakt van je totale zoekverkeer dan betaald verkeer?

PRO tip: Om ervoor te zorgen dat je redesign project zowel realistisch is als in lijn met je algehele marketingstrategie, maak je deze doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (of SMART). Zo kun je gericht werken aan het verbeteren van je SEO en het behalen van je marketingdoelen.

4. Optimaliseer je bestaande content

Om je SEO-doelen te bereiken, moet elke pagina op je site zich richten op één tot twee belangrijke zoekwoorden voor je bedrijf. Dit zorgt ervoor dat je contentstrategie is opgebouwd rond waar je gebruikers echt naar zoeken.

Nadat je de trefwoorden voor elke pagina hebt bepaald, kun je SEO-tactieken implementeren om je kansen op een hogere ranking te vergroten. Gebruik je zoekwoord op strategische plekken, zoals:

 • Titel
 • Introductieparagraaf
 • Koppen
 • URL
 • Tekst
 • Meta-omschrijving
 • Alt-tags voor afbeeldingen

Nog een best practice: voeg links toe naar gerelateerde inhoud. Dit helpt zoekmachines en lezers om door je site te navigeren en de relatie tussen je berichten te begrijpen.

Het updaten van je inhoud op deze manier kost tijd, en dat is helemaal oké. Contentoptimalisatie is niet iets dat je in één keer kunt doen en dan kunt afvinken. Het is een doorlopend proces dat je regelmatig moet bijhouden om te verbeteren.

PRO tip: probeer elke week vijf tot tien pagina's bij te werken. Zo boek je gestaag vooruitgang en werk je effectief aan je grotere ranking doelen. 

5. Stel 301-omleidingen in

 Bij het doornemen van je website ontdek je misschien pagina's die niet echt meer van waarde zijn. Deze kunnen verouderd, overbodig of gewoon niet relevant zijn voor je bedrijf, en waarschijnlijk genereren ze nauwelijks verkeer.

Tijd om op te ruimen! Verwijder of leid deze pagina's om om je crawlbudget te optimaliseren. Dit proces heet inhoudspruning. Maar let op: het is niet zo simpel als een snelle Ctrl + Alt + Del. Pagina's zonder backlinks of andere waardevolle eigenschappen kun je veilig archiveren,  maar pagina's met waardevolle backlinks moet je omleiden. Net als pagina's die slecht presteren vergeleken met andere voor dezelfde zoekwoorden.

Als je de URL-structuur van je site wijzigt, bijvoorbeeld bij het installeren van een SSL-certificaat, zorg dan dat je alle http://pagina's omleidt naar https://pagina's. Omleidingen zorgen ervoor dat bezoekers en zoekmachines altijd op de juiste plek uitkomen. Super belangrijk voor het behouden van verkeer en rankings.

PRO tip: Maak een spreadsheet om al je 301-omleidingen bij te houden. Zo blijf je georganiseerd en vergeet je niets.

6. Werk je site-architectuur bij

Nu je inhoud is opgeschoond, focus je op wat er overblijft. Het is belangrijk dat deze pagina's gemakkelijk te vinden zijn voor zowel je bezoekers als zoekmachines. Bezoekers moeten snel kunnen begrijpen hoe verschillende pagina's met elkaar verbonden zijn.

Denk aan je homepage als het centrale knooppunt: deze bevat links naar belangrijke secties zoals Over ons, Producten, Services, Nieuws en Contact. Elk van deze pagina's linkt weer naar specifieke inhoud op je site. Jouw blogpagina kan bijvoorbeeld linken naar categoriepagina's, die op hun beurt weer verwijzen naar individuele blogposts. Dit helpt zoekmachines om de relaties tussen je pagina's te begrijpen en te bepalen welke het belangrijkst zijn.

Vind je het lastig om te bepalen welke site-architectuur je moet gebruiken?  Dan kan het handig zijn om eens lekker te gaan surfen. Check websites van concurrenten die jou aanspreken en doe inspiratie op om jouw site overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te maken!

PRO tip:  Als je nadenkt over de structuur van je site, raadpleeg dan altijd eerst je SEO-expert én webdesignteam. Door deze stakeholders erbij te betrekken, krijg je een beter inzicht in wat er kan worden veranderd en hoeveel tijd dit zal kosten.

7. Optimaliseer de laadsnelheid van je pagina’s

Snelle laadtijden zijn belangrijk. Sterker nog, 47% van de consumenten verwacht dat een webpagina binnen twee seconden of minder wordt geladen. Maar de snelheid van je site is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, het is ook een rankingfactor voor zoekopdrachten.

47% laadtijden

PRO tip: Om de gemiddelde laadtijd van je pagina te verbeteren, kun je overwegen om je bestanden te comprimeren, een contentdistributienetwerk (CDN) toe te voegen, je code te verkleinen en een caching-plug-in op je site te gebruiken. Deze stappen zullen de laadtijd van de pagina verkorten en de technische SEO van je site verbeteren.

8. Update je XML-sitemap

Als je site live is, moet je je XML-sitemap bijwerken en indienen bij Google en Bing. Een sitemap is als een plattegrond van je site. Het helpt zoekmachines om je site beter te begrijpen en sneller te indexeren.

Gebruik je geen platform dat dit automatisch voor je doet, zoals HubSpot's Content Hub? Geen probleem! Je kunt dit handmatig doen of tools zoals InSpyder gebruiken. Zo weet je zeker dat je site goed geïndexeerd wordt en beter scoort in de zoekresultaten.

Samen werken aan een website die lekker scoort?

Het herontwerpen van je website biedt geweldige kansen om je online aanwezigheid te vernieuwen en te verbeteren. Door te focussen op belangrijke aspecten zoals inhoudspruning, het optimaliseren van je site-structuur, laadtijden en het updaten van je XML-sitemap, zorg je ervoor dat je nieuwe design niet alleen aantrekkelijk, maar ook effectief is.

Wil je zeker weten dat je website niet alleen hartstikke mooi wordt, maar ook goed blijft scoren? Daar helpen we je graag bij. Wij zorgen ervoor dat jouw site optimaal presteert en goed gevonden wordt door je doelgroep. 

Steven Bakker

Steven Bakker | Projectmanager | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Steven Bakker!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?