Hoe vindbaar in Google met video?

Hoe vindbaar in Google met video?

Het citaat "een video zegt meer dan duizend woorden" slingert over het internet. Een lang artikel lezen of toch liever een video over hetzelfde onderwerp bekijken? Beelden zeggen meer dan woorden.

De citatenstroom zou nog door kunnen gaan, maar het belang van bewegend beeld mag duidelijk zijn. YouTube wordt tegenwoordig ook gebruikt als zoekmachine. Ook voor je positie in Google is video een belangrijk middel wat je effectief kunt inzetten voor jouw website.

Benieuwd hoe je jouw video's kunt gebruiken voor de score van je website in Google? Lees dan mijn nieuwe blog!

Video en Google, dus ook SEO

Een groot voordeel van video's plaatsen op YouTube is dat deze ook in de SEO zoekresultaten van Google tevoorschijn (kunnen) komen. Google is namelijk eigenaar van het platform YouTube. Op deze manier wordt jouw video dus getoond bij zoekopdrachten van potentiële klanten. Hoe zorg je ervoor dat jouw video bij de juiste zoekopdracht getoond wordt?

Video en Google

Video's in de resultaten van de zoekmachine kunnen er verschillend uitzien. Bijvoorbeeld met een titel, link en een afbeelding:

Video zoekresultaat

Sinds de zomer van 2018 worden video's ook in carrousel-vorm getoond. Dit zie je bij onderstaande zoekopdrachten:

Zoekopdracht google Zoekopdracht google

Met een video bereik je dus pagina 1 van Google. Dé plek waar potentiële klanten jouw website moeten zien.

Video content maken

Voordat je met een video scoort in Google moet je deze natuurlijk maken. In onderstaande stappen volgen we het traject van videocontent maken.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Belangrijk is om over de juiste onderwerpen een video te maken. Zoekopdrachten kunnen namelijk heel verschillend van aard zijn, maar wel hetzelfde doel hebben.

Bij "motorjeans test" zit ik de oriëntatiefase. Ik wil een speciale motorbroek kopen zodat ik in de zomer weer klaar ben voor het warme weer. Bij de "keukenkraan monteren" zit ik in de afrondende fase of juist helemaal aan het begin van de klantreis. Beide onderwerpen zijn dus geschikt voor videocontent.

Elk bedrijf heeft andere type klanten. Bedenk daarom wat jouw klanten belangrijk vinden. Waar zoeken ze naar en welke antwoorden verwachten ze van je? Voordat je een uitgebreid zoekwoordenonderzoek toepast, kun je beginnen met een aantal Google zoekopdrachten. Voor WebProfit zie je onderstaande voorbeelden:

Zoeksuggesties Google Zoeksuggesties Google

 

Google geeft daarbij de meest voorkomende zoeksuggesties die daadwerkelijk ook gezocht worden. Probeer dit maar eens voor jouw product of dienst via Google.

Wat ga je vertellen?

Voordat je gaat filmen moet je nadenken over wat je gaat vertellen. Je kunt dan de zoekopdrachten gebruiken die je hiervoor uitgezocht hebt.

Zoekwoorden

Voor de keukenkraan filteren we onderstaande onderwerpen uit het zoekwoordenonderzoek:

  • Beste, kosten, vervangen, maat, werking, materiaal, plaatsen, installeren, aansluiten, demonteren, kopen, tuinslag

Je video kun je dus opbouwen door deze onderwerpen te combineren.

Opname

Na het bepalen van je onderwerpen en het opnamescript kun je beginnen met de opname. Reserveer hiervoor, afhankelijk van de lengte, een dagdeel. Een andere optie is om meerdere video's in één keer op te nemen. Wij kunnen uit ervaring zeggen dat het maken van video's inspanning en energie kost. Een hele dag filmen kan ten koste gaan van de kwaliteit van je video's. Wanneer je serieus aan de slag gaat met video's is het aan te raden om een vast moment per maand, twee maanden of per kwartaal te kiezen.

Video's opnemen

Voor de opname heb je natuurlijk een studio nodig inclusief apparatuur. Dit kun je natuurlijk allemaal zelf kopen, maar je kunt ook gebruik maken van andere partijen. Bij WebProfit werken we bijvoorbeeld hiervoor samen met B-yourC. Ook maken we gebruik van de zogenoemde "studio op locatie". Met deze oplossing kun je binnen jouw eigen werkomgeving professionele videocontent maken.

Bewerken

Een video bewerken kost tijd en dus geld. Belangrijk is om het bewerken en editen van je video te zien als investering. Hoe beter de video, hoe meer de video uiteindelijk zal opleveren. Onze tips?

  1. Maak video's niet langer dan 2 - 5 minuten
  2. Voeg ondertiteling toe aan je video's
  3. Zorg voor een goede kwaliteit van geluid en beeld

Publiceren op kanalen

De video is klaar, snel publiceren op je eigen YouTube kanaal en doorgaan...

Bedenk wel eerst welke klanten je gaat bereiken en in welke fase van de klantreis je inspeelt. Mogelijke kanalen hiervoor zijn:

  • Je website
  • De nieuwsbrief
  • Je social media kanalen
Video op de website

Je video op de website kun je eenvoudig "embedden" met een YouTube video. Op deze manier kun je jouw website relevanter maken door video's toe te voegen aan je bestaande pagina's. Ook kun je een compleet nieuwe pagina maken.

Video in de nieuwsbrief

De nieuwsbrief belandt vaak in de digitale prullenbak. Met een video maak je jouw nieuwsbrief relevanter omdat jouw lezers mogelijk (wij weten het zeker) ook liever bewegende beelden kijken.

Video op social

Je video kun je natuurlijk publiceren op YouTube en bijvoorbeeld Vimeo. Wanneer jouw klanten actief zijn op Facebook, Instagram of LinkedIn is het belangrijk om ook hier je video te publiceren. Dit kun je doen door de pagina van je website met de video te delen. Hierdoor krijgt jouw website "sociale signalen" die weer positief zijn voor de SEO van je website.

Monitoren en sturen

Video en Google is monitoren en bijsturen. Bijvoorbeeld door betere zoektermen te gebruiken in de titel van je video op YouTube. Verder kun je na verloop van tijd zien welke video het beste scoort. Mogelijk kun je nog meer video's maken over dit onderwerp, wat jouw website nog relevanter maakt.

Video voor jouw organisatie?

Kan jouw organisatie ook niet meer achterblijven met video bij het inzetten van online marketing? Bij WebProfit helpen we je graag: van conceptidee tot uitvoering. Ook na de uitvoering helpen we je verder. Neem direct contact met ons op!