Budget bepalen voor je advertentie

Sanne Post
Sanne Post
Online marketeer

Twijfel je of je investeringen in Google of social media advertenties de moeite waard zijn? Je pompt geld in advertenties in de hoop op meer bezoekers of wellicht wel meer conversies, maar soms lijkt het alsof er meer geld uitvloeit dan dat er binnenkomt. Moet je dan de handdoek in de ring gooien en je advertentiebudget terugschroeven? Niet zo snel! Er is een slimmere manier om je advertentie-uitgaven te benaderen, en wij laten je zien hoe jij het roer stevig in handen neemt. 

Wij begeleiden je door het proces van het slim bepalen van je advertentiebudget, vertellen je hoe je de winstgevendheid van je campagnes evalueert, en laten zien hoe je jouw strategie voortdurend kunt monitoren en bijstellen voor maximaal succes. Met de juiste strategie wordt elke geïnvesteerde euro een stap richting groei. Na het lezen van dit superpraktische blog kun je meteen aan de slag! En heb je vragen? Check dan zeker even onze top 10 veelgestelde vragen over het bepalen van je advertentiebudget, compleet met antwoorden, onderaan dit blog!

Adverteren uitgelegd: alles over biedstrategieën en relevantie

Het systeem achter investeren in advertenties kan op het eerste gezicht ingewikkeld lijken, maar met de juiste kennis wordt het een krachtig instrument in je marketingarsenaal. Of het nu gaat om Google Ads of advertenties op social media, het draait allemaal om de balans tussen bieden en relevantie. Elk platform heeft een beperkte hoeveelheid advertentieruimte beschikbaar, en wie die ruimte in beslag mag nemen, wordt bepaald door een veiling. In deze veiling wordt niet alleen gekeken naar hoeveel je bereid bent te betalen per klik of vertoning, maar ook hoe relevant je advertentie is voor de doelgroep. Dit betekent dat zelfs met een lager bod, je advertentie nog steeds de voorkeur kan krijgen als deze nauwer aansluit bij de interesses en behoeften van je doelgroep. Het succesvol navigeren door dit systeem vereist een strategische aanpak: een combinatie van slim bieden en het optimaliseren van je advertenties voor maximale relevantie. Dit is de sleutel tot het behalen van een hogere zichtbaarheid en betere resultaten, terwijl je tegelijkertijd je advertentie-uitgaven efficiënt beheert.

De essentie van een maximale biedstrategie

Het bepalen van je ideale biedstrategie is een proces dat inzicht vereist in enkele cruciale aspecten van jouw bedrijfsvoering en de effectiviteit van je advertenties. Om koers te zetten naar advertentiesucces, zijn er drie kernpunten waar je je goed in moet verdiepen: de lifetime waarde van je klanten, je conversiepercentage, en je leadpercentage. Laten we eens goed kijken naar wat elk van deze inhoudt.

Lifetime waardeberekening per klant

Alles begint met het doorgronden van wat een gemiddelde klant gedurende zijn 'leven' bij jouw bedrijf waard is. Dit doe je door te berekenen wat een klant gemiddeld per jaar besteedt en dit te vermenigvuldigen met de gemiddelde duur dat ze klant blijven. Hiervan trek je vervolgens alle kosten af die je maakt om je product of dienst aan te bieden, zoals servicekosten.

Voorbeeld: Als jouw klant gemiddeld elk jaar €50 uitgeeft aan jouw producten (al rekening houdend met inkoop en dergelijke), en jouw producten gaan gemiddeld vijf jaar mee, dan is de lifetime waarde van een klant €250 (€50 keer 5 jaar).

Het gemiddelde conversiepercentage

Daarna is het cruciaal om te weten hoe goed jouw website en advertenties bezoekers omzetten in concrete acties, zoals het invullen van een formulier. Dit conversiepercentage laat zien hoe groot de kans is dat iemand van bezoeker naar lead transformeert. Deze gegevens vind je meestal terug in de statistieken van je advertentieplatform.

Het gemiddelde leadpercentage

En dan is er nog het leadpercentage, dat aangeeft hoeveel van deze leads uiteindelijk klant worden. Dit cijfer is essentieel om te zien hoe effectief je salesfunnel is. Ook deze info haal je meestal uit de prestatiegegevens van je advertenties.

Door deze drie aspecten nauwkeurig te berekenen en te analyseren, zet je een stevige basis neer voor je biedstrategie, waardoor je niet alleen je zichtbaarheid vergroot maar dit ook op een kosteneffectieve manier doet.

Berekening van jouw maximale biedstrategie

Het finetunen van je advertentiebudget is cruciaal om ervoor te zorgen dat je investering niet alleen zichtbaarheid genereert, maar ook daadwerkelijk winstgevend is. Dit proces omvat drie gestructureerde stappen:

Stap 1: Bepaal het aantal vereiste conversies. Bereken dit door het aantal nieuwe klanten dat je wilt werven te delen door het gemiddelde leadpercentage.

Stap 2: Bepaal het aantal benodigde klikken voor een conversie. Dit doe je door het aantal vereiste conversies (bepaald in stap 1) te delen door het gemiddelde conversiepercentage.

Stap 3: Bereken je break-even budget per klik. Deel de totale lifetime waarde per klant door het aantal benodigde klikken (je uitkomst bij stap 2). Het resultaat toont aan hoeveel je per klik kunt uitgeven om op je advertentie-uitgaven quitte te spelen.

Voorbeeld
Gemiddelde conversiepercentage: 15%
Gemiddeld leadpercentage: 25%
Lifetime waardeberekening: €250

Stap 1: Eén nieuwe klant / 25% = 4 conversies nodig
Stap 2: 4 conversies / 15% = 27 klikken nodig voor advertenties
Stap 3: €250 / 27 klikken = Break-even budget van €9,26 per klik

Monitoren en bijstellen van je advertentiebeleid 

Het continu monitoren en bijstellen van je advertentiebeleid is net zo belangrijk als het initiële opzetten ervan. In de dynamische wereld van online adverteren is wat vandaag werkt, morgen misschien verouderd. Daarom is het cruciaal om je advertentiestrategie regelmatig onder de loep te nemen en aan te passen waar nodig. Dit betekent niet alleen het bijhouden van de prestaties van je huidige campagnes, maar ook het anticiperen op veranderingen binnen je markt en het gedrag van je doelgroep.

  • Monitor je resultaten: Gebruik analytics-tools om de prestaties van je advertenties te volgen. Kijk niet alleen naar klikken en conversies, maar ook naar de kwaliteit van het verkeer en de engagement van gebruikers op je website.
  • Analyseer en pas aan: Identificeer welke advertenties goed presteren en welke achterblijven. Pas je biedingen aan, experimenteer met verschillende advertentieformaten of test nieuwe doelgroepsegmenten om de effectiviteit van je campagnes te verbeteren.
  • Optimaliseer je content: Zorg ervoor dat je advertentiecontent relevant en aantrekkelijk blijft voor je doelgroep. Dit kan betekenen dat je nieuwe visuals moet creëren, je advertentieteksten moet verfijnen of verschillende call-to-actions moet testen.
  • Blijf op de hoogte van trends: De online marketingwereld evolueert voortdurend. Blijf op de hoogte van de laatste trends en algoritme-updates van advertentieplatforms om ervoor te zorgen dat je strategieën effectief blijven.

Door deze stappen regelmatig te doorlopen, zorg je ervoor dat je advertentiebeleid niet alleen reactief is, maar ook proactief. Het gaat erom dat je je aanpast aan de veranderende omstandigheden en altijd zoekt naar manieren om je ROI te maximaliseren. Met een partner als WebProfit aan je zijde, ben je verzekerd van een deskundige begeleiding in dit voortdurende optimalisatieproces. Samen zorgen we ervoor dat jouw advertentie-investeringen blijven renderen, vandaag en in de toekomst.

De winstgevendheid van jouw advertentie bepalen (ROAS) 

Het berekenen van de winstgevendheid van je advertentiecampagnes, vaak gemeten aan de hand van de Return On Ad Spend (ROAS), is essentieel om te bepalen hoe effectief je investeringen zijn. ROAS geeft weer hoeveel euro je terugverdient voor elke euro die je aan advertenties uitgeeft. Een hogere ROAS betekent een meer winstgevende campagne. Deze cruciale metric bereken je zo: 

Stap 1: Bepaal de totale inkomsten van de campagne. Dit is het totale bedrag dat je hebt verdiend als direct gevolg van je advertentiecampagne. Gebruik conversietracking binnen je advertentieplatform om dit cijfer nauwkeurig te bepalen.

Stap 2: Bereken de totale uitgaven aan de campagne. Dit is het totale bedrag dat je aan de campagne hebt uitgegeven, inclusief advertentiekosten, kosten voor het maken van de content, en eventuele andere gerelateerde uitgaven.

Stap 3: Deel de totale inkomsten door de totale uitgaven. Het resultaat van deze deling is je ROAS. Bijvoorbeeld, als je €1.000 aan inkomsten genereert van een campagne waar je €200 aan hebt uitgegeven, dan is je ROAS 5. Dit betekent dat je voor elke uitgegeven euro 5 euro terugverdient.

Het is belangrijk om op te merken dat de 'ideale' ROAS kan variëren afhankelijk van je bedrijfsmodel, de sector waarin je opereert en je algehele bedrijfsdoelstellingen. Sommige bedrijven kunnen bijvoorbeeld een lagere ROAS accepteren als onderdeel van een strategie voor marktpenetratie of merkopbouw. Het constant monitoren, analyseren en bijstellen van je campagnes aan de hand van ROAS en andere KPI's stelt je in staat om je advertentiestrategie te verfijnen en je marketingbudget effectiever te besteden.

Adverteren uitbesteden aan onze advertising specialist

Nu je de ins en outs kent van het bepalen van je optimale advertentiebudget, ben je klaar om je advertentiestrategie naar een hoger niveau te tillen. Onthoud dat succes in online adverteren niet alleen gaat over hoeveel je uitgeeft, maar vooral over hoe slim je uitgeeft. Met de juiste strategie, een scherp oog voor analyse en de bereidheid om te blijven leren en aanpassen, kun je een advertentiebudget opstellen dat niet alleen kostenefficiënt is, maar jouw bedrijf ook echt vooruit helpt.

En weet je wat het mooie is? Je hoeft het niet alleen te doen. WebProfit staat voor je klaar om je te ondersteunen met expertise, inzichten en strategieën die specifiek zijn afgestemd op jouw unieke doelen en uitdagingen. Samen zorgen we ervoor dat elke euro die je in advertenties steekt, maximaal rendeert. Dus ben je klaar voor doelgericht adverteren? Dan horen we graag van je!

Veelgestelde vragen over het bepalen van jouw advertentiebudget 

  1. Hoe weet ik of mijn advertentiebudget te hoog of te laag is?
    Kijk naar de ROI van je campagnes. Als je meer uitgeeft dan je terugkrijgt, is je budget mogelijk te hoog. Anderzijds, als je beperkte zichtbaarheid en lage conversiecijfers hebt, is het misschien tijd om je budget op te schroeven.

  2. Wat is een goed startbudget voor mijn eerste advertentiecampagne?
    Begin met een budget dat je je kunt veroorloven te verliezen voor het testen. Een algemene vuistregel is om met een dagbudget van €5 tot €10 te starten en dit aan te passen op basis van de eerste resultaten.

  3. Hoe vaak moet ik mijn advertentiebudget aanpassen?
    Het is slim om je budget regelmatig te evalueren, vooral in de eerste weken van een campagne. Naarmate je meer data verzamelt, kun je je budget efficiënter toewijzen aan wat werkt.

  4. Kan ik hetzelfde advertentiebudget gebruiken voor Google Ads en social media?
    Hoewel je hetzelfde totale budget kunt hebben, is het belangrijk om je uitgaven te differentiëren op basis van het platform en de prestaties van je advertenties op elk platform.

  5. Wat doe ik als mijn advertenties niet de verwachte resultaten opleveren?
    Evalueer eerst je targeting, biedstrategie en advertentiecreatie. Het kan nodig zijn om je campagne te optimaliseren of je budget anders te verdelen.

  6. Hoe beïnvloedt het seizoen mijn advertentiebudget?
    Tijdens piekseizoenen of speciale evenementen kan het lonen om je budget te verhogen om de verhoogde vraag en concurrentie te benutten. Plan vooruit en pas je budget aan.

  7. Is het beter om meer geld uit te geven aan minder advertenties of minder geld aan meer advertenties? 
    Focus op kwaliteit boven kwantiteit. Het is beter om meer te investeren in advertenties die goed presteren en een hogere ROI opleveren dan te spreiden over te veel advertenties met minder impact.

  8. Hoe meet ik de effectiviteit van mijn advertentie-uitgaven?
    Gebruik platformspecifieke analytics en trackingtools om conversies, klikken, impressies en ROI te meten. Deze data helpen je om te zien hoe effectief je advertentiebudget wordt besteed.

  9. Kan ik mijn advertentiebudget dagelijks wijzigen?
    Ja, de meeste advertentieplatforms staan je toe om je dagbudget aan te passen op basis van de prestaties van je campagne en je marketingdoelen.

  10. Hoe bepaal ik de optimale verdeling van mijn budget over verschillende advertentiekanalen?
    Het vinden van de juiste balans vereist het uitvoeren van experimenten en het analyseren van de resultaten op elk kanaal. Begin met het verdelen van je budget op basis van de activiteit van je doelgroep. Gebruik vervolgens de prestatiegegevens van elke campagne om te bepalen welke kanalen de meest optimale ROI bieden en pas je budgettoewijzing dienovereenkomstig aan.

Lees meer over

Sanne Post

Sanne Post | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Sanne Post!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?