Is jouw marketingplan seizoen proof?

Sanne Post
Sanne Post
Online marketeer

Hoogseizoen en laagseizoen zijn bekende termen in de horeca en vakantiebranche. Maar wist je dat deze termen ook van toepassing kunnen zijn op jouw statistieken? Terwijl mensen genieten van zon, zee en vakantie, kunnen jouw statistieken een duik nemen. Wij vertellen je hoe je hierop kunt inspelen door realistische doelen te stellen en slimme strategieën toe te passen.

Begrijp het seizoenspatroon 

Terwijl sommige bedrijven worstelen tijdens de zomermaanden en een tijdelijke dip in hun statistieken ervaren, zijn er natuurlijk ook ondernemingen waarbij de statistieken (en verkopen) in deze periode juist door het dak gaan. Dat kan afhangen van de aard van het product- en dienstenaanbod, het gedrag van de doelgroep (mensen zijn meer buiten en minder online), maar het kan ook te maken hebben met jouw aanpak. Hoe gaat jouw bedrijf om met seizoensgebonden schommelingen en hoe pas jij je aan aan de veranderende behoeften en interesses van jouw doelgroep?

Het is van vitaal belang om zowel de pieken als de dalen van het seizoenspatroon te herkennen en te benutten. Als jij helder inzicht hebt in de behoeften en interesses van je doelgroep tijdens verschillende periodes, kun je strategieën ontwikkelen om te floreren in het hoogseizoen en veerkrachtig te blijven tijdens de rustigere perioden. 

Pas je marketing- en contentstrategie aan

Aanpassingsvermogen is het sleutelwoord. Succesvolle bedrijven begrijpen het seizoenspatroon van hun branche en nemen proactieve maatregelen om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Ze ontwikkelen creatieve marketingcampagnes, bieden seizoensgebonden aanbiedingen en passen hun content en communicatie aan om relevant te blijven, ongeacht het seizoen.

Stem jouw marketing- en contentstrategie af op die zomerse vibe. Creëer relevante, zomerse content die aansluit bij de interesses en behoeften van je doelgroep tijdens deze periode. Denk aan tips voor zomervakanties, ideeën voor buitenactiviteiten, recepten voor zomerse gerechten en nog veel meer. Door waardevolle en seizoensgebonden content te bieden, vergroot je de kans dat mensen betrokken raken en je website vaker bezoeken.

Organiseer zomerse acties 

Maak gebruik van de zomermaanden om speciale acties en promoties te organiseren. Bied bijvoorbeeld zomerse kortingen, cadeaus of exclusieve deals aan. Dit kan een stimulans zijn voor mensen om juist in de zomer gebruik te maken van jouw producten of diensten. Promoot deze acties via je website, sociale media en nieuwsbrieven om de aandacht te trekken en de betrokkenheid te vergroten.

Target de juiste doelgroep

Richt je marketinginspanningen op specifieke doelgroepen die actief zijn in de zomer. Denk aan vakantiegangers, mensen die op zoek zijn naar zomerse activiteiten of bedrijven die specifieke behoeften hebben in de zomer. Pas je boodschap en kanalen aan om deze doelgroepen effectief te bereiken. Overweeg ook samenwerkingen met andere zomergerelateerde merken of influencers om je bereik te vergroten.

Denk ook na over de juiste timing. Heb jij een B2B doelgroep? Misschien is het dan juist een goed idee om die fantastische nieuwe campagne die je hebt klaargezet, even uit te stellen tot de meeste mensen weer achter hun bureau zitten. 

Optimaliseer je online aanwezigheid

Veel mensen zijn in de zomer wat minder vaak online. Daarom wil je juist zorgen dat je een verpletterende indruk maakt op de momenten dat ze wél online zijn. Daarom blijft het, ook in jouw laagseizoen, belangrijk om jouw online aanwezigheid te optimaliseren. Zorg ervoor dat je website snel laadt, gebruiksvriendelijk is en goed wordt weergegeven op verschillende apparaten. Blijf actief op sociale media en deel relevante en boeiende content om betrokkenheid te stimuleren. Maak gebruik van online advertenties om je zichtbaarheid te vergroten onder je doelgroep. 

Meet en analyseer

Blijf je statistieken in de gaten houden en graaf diep! Ontdek patronen en trends om te begrijpen hoe jouw doelgroep zich gedraagt tijdens de zomermaanden. Gebruik die kennis om je strategie te finetunen en verbeteringen aan te brengen. Durf te experimenteren met verschillende aanpakken en meet de resultaten om erachter te komen wat wel en niet werkt in deze periode. 

Zomerseizoen: uitdagingen, kansen en succesvolle resultaten!

Ieder seizoen brengt een unieke set uitdagingen en kansen met zich mee. Met een flexibele mindset, creatieve aanpak en de bereidheid om je strategie aan te passen, kun je tegenvallende statistieken in de zomer ombuigen naar succesvolle resultaten. Blijf positief, blijf experimenteren en profiteer van de zomerse sfeer om nieuwe kansen te ontdekken en je doelen te bereiken.  

Benieuwd naar hoe seizoenen jouw marketing kunnen beïnvloeden? We helpen je graag inzicht te krijgen in de dynamiek van seizoensgebonden trend, zodat jij uitdagingen kunt transformeren tot waardevolle kansen. Wij staan klaar om met je mee te denken en jouw marketingstrategie naar een hoger niveau te tillen! 

Lees meer over

Sanne Post

Sanne Post | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Sanne Post!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?