Decemberdrukte de baas: bereid je voor en pak lekker uit in december

Dirk-Jan Kranendonk
Dirk-Jan Kranendonk
Online marketeer

It's the most wonderful time of the year... Maar voor veel ondernemers ook de drukste. Terwijl de kruidnootjes de winkel uitvliegen, kerstverlichting weer wordt opgehangen, de kerstbomen versierd en mensen op zoek zijn naar het perfecte cadeau, werk jij je als ondernemer een slag in de rondte.

Daarom helpen wij je, aan het begin van het feestdagenseizoen, graag met wat praktische tips en slimme strategieën om je bedrijf soepel door de drukte te loodsen. Dus pak een warme kop koffie en let's get to work! 

Work smarter, not harder

Als ondernemer weet je als geen ander dat tijd kostbaar is, vooral tijdens drukke periodes. Het is daarom echt belangrijk om na te denken over hoe je jouw tijd zo efficiënt mogelijk kunt benutten. Je kunt jouw tijd immers maar één keer besteden. Het is simpelweg een kwestie van prioriteiten stellen en slim plannen.

Door op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor de feestdagen, geef je jezelf de ruimte om alles goed te organiseren en uit te voeren. Je kunt rustig de tijd nemen om je marketingcampagnes op te zetten, je website te optimaliseren en je voorraad bij te vullen. Dit voorkomt last-minute beslissingen en de bijbehorende stress.

Een gedetailleerd plan is hierbij onmisbaar. Neem de tijd om alle taken en deadlines op te nemen, zodat je precies weet wat er moet gebeuren en wanneer. Prioriteer de belangrijkste taken en werk systematisch naar je doelen toe. Een goede planning zorgt ervoor dat je efficiënt kunt werken!

Blijf wel realistisch bij het opstellen van je planning. Stel haalbare doelen en reserveer voldoende tijd voor elk project. Het is beter om iets meer tijd in te plannen dan te weinig, zodat je niet achter de feiten aan loopt.

Creëer een betoverende online etalage

Een feestelijke make-over van je website kan een geweldige manier zijn om de feeststemming bij je bezoekers te vergroten. Denk aan het toevoegen van kerstversiering, zoals slingers, sneeuwvlokken en feestelijke afbeeldingen. Verander de kleuren van je website naar warme en feestelijke tinten. Voeg ook seizoensgebonden elementen toe aan je logo en achtergrondafbeeldingen.

Als je deze make-over te ingrijpend vindt, kun je ervoor kiezen om een mooie banner op je homepage te plaatsen. Deze banner kan een aantrekkelijke afbeelding bevatten die de aandacht trekt en de feestelijke sfeer weergeeft. Daarnaast kun je de banner linken naar een speciale actiepagina waar je jouw kerstaanbiedingen en deals presenteert.

Het doel van deze make-over of banner is om je website een feestelijke uitstraling te geven en je bezoekers direct te laten zien dat je meedoet met de feestdagen. Hierdoor zullen ze sneller geneigd zijn om op je website te blijven en je aanbiedingen te bekijken. Zorg er wel voor dat de make-over of banner niet te druk of overweldigend wordt. Je wilt natuurlijk niet dat jouw bezoekers door de (kerst)bomen het bos niet meer zien... 

Kondig deals op tijd aan

Jij bent natuurlijk niet de enige die het feestdagen seizoen om zijn bedrijf even extra in de schijnwerpers te zetten. In elke branche is dit een drukke tijd vol met aankondigingen van de beste deals en acties. Begin daarom op tijd met het delen van jouw acties, zodat je niet ondergesneeuwd raakt in de stroom van aanbiedingen waar consumenten mee worden overspoeld.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen al die andere aanbiedingen?

Een slimme strategie is om je doelgroep alvast nieuwsgierig te maken naar de acties die eraan komen. Begin met het creëren van een buzz door teasers en hints te delen op social media. Laat je klanten raden wat voor deals ze kunnen verwachten en maak ze nieuwsgierig naar wat je in petto hebt. Dit kan ervoor zorgen dat ze extra enthousiast worden en uitkijken naar jouw aanbiedingen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om al vroeg te beginnen met het aanbieden van leuke deals. In plaats van te wachten tot de feestdagen zelf, kun je al eerder starten met speciale acties. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste zorg je ervoor dat je klanten al vroeg in de feeststemming komen en dat ze alvast bij jouw bedrijf gaan shoppen. Daarnaast vermijd je de grote concurrentie die er is tijdens de feestdagen, waardoor je meer opvalt bij je doelgroep. Bovendien geef je jezelf wat extra tijd om de bestellingen af te handelen en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Exclusieve deals voor vaste klanten

Het is van groot belang voor elk bedrijf om te investeren in bestaande klanten. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat de meeste winst te behalen valt bij je huidige klanten. Ze hebben al vertrouwen in je merk en zijn waarschijnlijk bereid om opnieuw bij je te kopen. Door hen wat extra aandacht te geven en te belonen voor hun loyaliteit, versterk je de band met hen en vergroot je de kans dat ze terugkomen voor herhaalaankopen.

Verwen je trouwe klanten met extra kortingen om hun loyaliteit te belonen. Als blijk van waardering kun je overwegen om hen een speciale kortingscode aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een exclusieve code die alleen geldig is voor vaste klanten, of een extra korting op hun totale aankoopbedrag. Gratis verzending doet 't ook altijd goed!

Daarnaast kun je je loyale klanten ook verrassen met een leuk cadeautje bij hun bestelling. Dit kan iets kleins zijn, zoals een sample van een nieuw product of een gepersonaliseerd bedank-kaartje. Door iets extra's toe te voegen aan hun bestelling laat je zien dat je hun loyaliteit waardeert en versterk je de relatie met hen. Dit kan leiden tot herhaalaankopen, positieve mond-tot-mondreclame en nieuwe klanten. Investeer dus, ook in het feestdagenseizoen, in je bestaande klanten en ze zullen je bedrijf laten groeien!

Plan social media in

Maak een gedetailleerde planning van alle content die je wilt delen in december, en zorg ervoor dat je deze content ruim van tevoren klaarzet! Met een goede contentkalender kun je vooruit werken en ervoor zorgen dat je altijd consistent en effectief communiceert met je doelgroep.

Natuurlijk wil je deze content een feestelijk tintje geven. Tijdens de feestdagen is het belangrijk om je social media content aan te passen aan de feestelijke sfeer en de verwachtingen van je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan het delen van inspirerende kerstquotes, het tonen van sfeervolle foto's van kerstversieringen of het delen van leuke kersttradities. Je kunt ook speciale winacties of giveaways organiseren om je volgers in de feeststemming te brengen. Vergeet ook niet om je volgers een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar te wensen in je social media posts. Met feestelijke content kun je de betrokkenheid van je volgers vergroten.

Pas je openingstijden aan

Ben jij van plan om tijdens de feestdagen even een paar dagen vrij te nemen? Of hanteer je juist ruimere openingstijden rond de feestdagen? Zorg ervoor dat jouw klanten op de hoogte zijn en pas je openingstijden aan op je website en in Google Mijn Bedrijf. 

WebProfit helpt je graag, ook rond de feestdagen

Jouw tijd is kostbaar, vooral tijdens drukke periodes, en daarom staan we altijd voor je klaar met slimme strategieën om je bedrijf soepel door de drukte te loodsen. Wij helpen je om jouw tijd efficiënt te benutten en de juiste prioriteiten stellen. Zullen we eens spar-ren? 🎄

 

Lees meer over

 

Dirk-Jan Kranendonk

Dirk-Jan Kranendonk | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Dirk-Jan Kranendonk!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?