Optimaal gebruik maken van #hashtags voor meer bereik

Sanne Post
Sanne Post
Online marketeer

Hashtags. Deze kleine krachtpatsers zijn niet zomaar een trend op sociale media, maar een essentieel onderdeel van hoe jouw bedrijf online wordt gezien en gehoord. Maar hoe werkt dat nu precies? En hoe kun je hashtags zo inzetten dat ze niet alleen je berichten verrijken, maar ook daadwerkelijk bijdragen aan de groei van je bedrijf? In dit blog onthullen we de magie van hashtags en geven we je praktische tips om ze slim en effectief in te zetten.

Waarom zijn hashtags belangrijk?
Hoe kies je de juiste hashtags?
Wanneer moet ik hashtags gebruiken?
Best practise voor het gebruik van hashtags
Hashtags in de praktijk: tijd voor een voorbeeld! 

Waarom zijn hashtags belangrijk?


    1. Ze vergroten je bereik: Hashtags helpen je om jouw content onder de aandacht te brengen bij een specifieke doelgroep. Ook mensen die jou nog niet volgen, kunnen jouw berichten vinden via een hashtag.

    2. Ze verhogen de betrokkenheid: Berichten met relevante hashtags ontvangen vaak meer likes, reacties en shares. Dit zorgt voor meer interactie met jouw doelgroep. Wil je! 

    3. Ze verbeteren jouw merkherkenning: Consistente en unieke hashtags kunnen helpen om jouw merkidentiteit te versterken.

Hoe kies je de juiste hashtags?

Je ziet ze te pas en te onpas voorbijkomen, hashtags. Ja, het is goed om ze te gebruiken. Maar nog belangrijker is om ze góed te gebruiken. Want alleen als je ze op de juiste manier inzet, dragen ze bij aan het bereiken van jouw doelen. Denk dus wel even na, voor je dat leuke hekje plaatst. Relevantie is key: zorg dat de hashtags relevant zijn voor jouw bericht en jouw doelgroep. Irrelevante hashtags kunnen averechts werken. En: gebruik een combinatie van algemene, trending en specifieke (niche) hashtags. Dit zorgt voor een mooie balans tussen bereik en relevantie. 

Er zijn handige tools beschikbaar die jou kunnen helpen bij het vinden van de juiste hashtags. Denk aan Hashtagify, RiteTag of gewoon de zoekfunctie op sociale media platforms. Ook interessant: check welke hastags jouw concurrentie gebruikt. Wat werkt voor hen? Dat kan een goede indicator zijn voor wat effectief kan zijn voor jouw merk. Ook een leuke: typ jouw hashtag eens in op Instagram en check hoeveel mensen die hashtag volgen. 

Wanneer moet ik hashtags gebruiken?

Elk social media platform heeft zijn eigen unieke cultuur en regels als het gaat om het gebruik van hashtags. Het gebruik van de juiste hashtags op het juiste social media platform kan een groot verschil maken voor je vindbaarheid. Wij vertellen je hoe je hashtags optimaal kunt inzetten op de meest populaire platforms:

Instagram: Dit platform is de absolute koploper als het gaat om hashtags. De hashtags zijn de basis van jouw content. Gebruik een mix van populaire en niche hashtags voor een breder bereik. Instagram staat tot 30 hashtags per bericht toe, maar het zoeken naar een balans is cruciaal om niet spammy over te komen. Onze tip: houd het bij maximaal 15 relevante hashtags. Gebruik jij vaak dezelfde hashtags? Beter van niet. Iedere content is anders, dus daar hoort ook andere hashtags bij. Varieer er dus lekker op los! Zo bereik je ook steeds nieuw publiek.  

X (Twitter): Met zijn karakterlimiet is X de plek voor bondigheid. Gebruik hier 1 tot 2 relevante hashtags. Ze zijn perfect voor het aansluiten bij actuele onderwerpen of evenementen en vergroten de kans om in trending topics te komen.

Facebook: Hashtags zijn op Facebook nooit echt van de grond gekomen. Ons advies: niet doen. Het is niet nodig en ze kunnen zelfs een averechts effect hebben. 

LinkedIn: Het belang van hashtags op LinkedIn wordt nog vaak onderschat. Want wanneer je jouw profiel openbaar hebt staan of gebruikt maakt van een bedrijfsprofiel, zijn jouw hashtags vindbaar binnen het hele LinkedIn-netwerk. Vergeet dus vooral niet hashtags te gebruiken op jouw LinkedIn pagina! Op LinkedIn gebruik je in tegenstelling tot andere social media platformen voornamelijk zakelijke hashtags, passend bij jouw onderneming of beroep. Gebruik niet te veel hashtags op LinkedIn, maar ga voor maximaal 5. Volg ook hashtags om te zien wat er speelt in jouw branche en omgeving op zakelijk gebied.

Pinterest: Op Pinterest helpen hashtags gebruikers bij het ontdekken van trends en ideeën. Het algoritme van Pinterest is vergelijkbaar met een zoekmachine, waardoor de pins op Pinterest extra goed gevonden worden met een hashtag. Gebruik 4 tot 5 hashtags die nauw aansluiten bij de categorieën van jouw pins om de vindbaarheid te verbeteren. Plaats de hashtags vooral onder de omschrijving, zodat de tekst voor de lezer goed te lezen is.

TikTok: Hashtags zijn cruciaal op TikTok voor het bereiken van een breder publiek. Trending hashtags kunnen je helpen om viral te gaan. Zorg echter wel dat ze relevant zijn voor je content. Gebruik 4 tot 6 hashtags bij elke TikTok video.

Best practise voor het gebruik van hashtags

Overdrijf niet: Te veel hashtags kunnen spammy overkomen. 
Wees specifiek:
Hoe specifieker de hashtag, hoe relevanter het publiek dat je bereikt.
Creëer een merkhashtag:
Een unieke hashtag voor jouw merk kan helpen bij het opbouwen van een community rondom jouw merk.
Houd het leesbaar: Zet jouw hashtags niet in je tekst. Zo zorg je dat de tekst fijn leesbaar blijft. 
Blijf bij: Trends veranderen as we speak. Wat vandaag populair is, kan morgen verleden tijd zijn. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends.

Hashtags in de praktijk: tijd voor een voorbeeld! 

Laten we een voorbeeld nemen. Stel, je hebt een fantastisch koffietentje in Amsterdam. Hashtags als #koffie, #amsterdam en #barista kunnen helpen om een lokaal publiek te bereiken. Maar door ook specifiekere hashtags te gebruiken zoals #amsterdamcoffeelovers, bereik je een meer gericht publiek.

Samen aan de slag met jouw social media?

Hashtags zijn een krachtig hulpmiddel in de wereld van social media. Ze helpen om jouw zichtbaarheid te vergroten, interactie met jouw doelgroep te stimuleren en jouw merkidentiteit te versterken. Door het slim inzetten van hashtags kun je jouw online aanwezigheid significant verbeteren.

Heb je hulp nodig met het integreren van hashtags in jouw online marketingstrategie? Neem dan contact met ons op. We helpen we je graag verder met gepersonaliseerde adviezen en strategieën die passen bij jouw unieke bedrijf en doelgroep. Jouw succes is onze missie! 

Lees meer over

Sanne Post

Sanne Post | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Sanne Post!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?