Klik-magneet: maak jouw CTA's onweerstaanbaar

Sanne Post
Sanne Post
Online marketeer

Als jouw CTA’s niet genoeg opvallen, kan dat funest zijn voor je click-through rate, leadconversies, en uiteindelijk je verkoop. Een krachtige CTA werkt als een onweerstaanbare magneet; het trekt de aandacht, wekt nieuwsgierigheid en zet bezoekers aan tot actie.

Je vraagt je misschien af, "Hoe laat ik mijn CTA opvallen in de eindeloze zee van online content?" Dat is waar het magische ingrediënt, neuromarketing, in het spel komt. Het gaat om meer dan een flashy button of een pakkende zin. Het gaat om het creëren van een connectie, het aanwakkeren van een behoefte, en het begeleiden van je bezoekers op een reis die ze met plezier willen maken. Laten we duiken in de kunst van het maken van CTA’s die niet alleen gezien, maar ook gevoeld (en geklikt!) worden.

Neuromarketing: wat is het en wat kun je ermee? 

Neuromarketing is het perfecte huwelijk tussen marketing en neurowetenschap. Het draait allemaal om het begrijpen van hoe ons brein reageert op marketingprikkels. Door te onderzoeken hoe bepaalde woorden, beelden, en zelfs kleuren onze emoties en besluitvorming beïnvloeden, kunnen marketeers hun strategieën verfijnen om dieper in te spelen op de behoeften en verlangens van consumenten.

Denk bijvoorbeeld aan een CTA die niet alleen de aandacht trekt, maar ook een gevoel van urgentie of nieuwsgierigheid opwekt. Met neuromarketing ga je verder dan giswerk; je gebruikt wetenschappelijk onderbouwde inzichten om jouw marketingboodschap zo te vormen dat deze resoneert op een dieper, bijna instinctief niveau. Kortom, neuromarketing stelt je in staat om effectiever te communiceren, te overtuigen en uiteindelijk jouw doelgroep te bewegen tot actie.

Waarom jij neuromarketing wilt toepassen in jouw CTA's 

Ok. Even superkort door de bocht: een call-to-action is en woord of zin die een lezer aanspoort om een gewenste actie te ondernemen. Knoppen met teksten als: Download, In Winkelwagen, Reserveren, Meer Informatie, Afspraak Maken, etc. Je kent ze wel; je komt ze overal tegen.

Maar als jij CTA's alleen ziet als een button die nu eenmaal op iedere pagina thuishoort, dan mis je een heel belangrijk onderdeel. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat jouw CTA de bezoeker prikkelt. Als het ware jouw bezoeker zachtjes toefluistert: Neem de volgende stap! 

De sleutel tot een effectieve CTA ligt niet alleen in wat je zegt, maar ook in hoe je het zegt. C'est le ton qui fait la musique. En hier komt de psychologie van de consument om de hoek kijken.

Laten we beginnen met de basis: ons brein is geprogrammeerd om op bepaalde manieren te reageren op visuele en verbale cues. Met neuromarketing maak je gebruik van deze natuurlijke neigingen om reacties bij de consument te stimuleren.

De belangrijkste elementen van een overtuigende CTA 

Elk element van je CTA, van de kleur en vorm tot aan de specifieke woorden, speelt een rol in hoe je boodschap wordt ontvangen en geïnterpreteerd. Wij leggen je uit hoe je neuromarketing kunt toepassen om onweerstaanbare CTA's te creëren.

De invloed van kleur  

Kleuren spelen een cruciale rol in hoe we informatie verwerken en beslissingen nemen. Rood kan bijvoorbeeld gevoelens van urgentie oproepen, wat perfect is voor een 'Nu Kopen' of 'Laatste Kans' CTA. Groen daarentegen, vaak geassocieerd met positiviteit en groei, werkt goed voor 'Aanmelden' of 'Meer Ontdekken'. We deelden onderstaande afbeelding al eerder in ons blog over beinvloedingsprincipes; ook een must-read! 

Kleuren_WebProfit-1

Kies de perfecte vorm voor jouw button 

De vorm van je CTA-knop kan ook impact hebben. Ronde vormen worden vaak gezien als vriendelijk en uitnodigend, terwijl hoekige vormen meer kracht en urgentie kunnen uitstralen. Het kiezen van de juiste vorm kan dus subtiel bijdragen aan hoe je boodschap overkomt.

Een goede tekst voor jouw CTA 

Woorden hebben de kracht om te betoveren en te bewegen. Ze zijn de essentie van wat een Call-to-Action (CTA) effectief maakt. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen "Schrijf je nu in" en "Begin jouw avontuur". De eerste is direct en functioneel, terwijl de tweede een gevoel van avontuur en persoonlijke groei oproept. Hiermee creëer je niet alleen een actiepunt, maar vertel je ook een verhaal. Let op: het één is niet per se beter dan het ander. Het gaat om een subtiele balans tussen creativiteit en strategie, waarbij het uiteraard ontzettend belangrijk is dat de CTA niet alleen jouw klant aanspreekt en activeert, maar ook past bij jouw bedrijf. 

Begin met krachtige werkwoorden
Krachtige werkwoorden zijn essentieel. Ze trekken direct de aandacht en sporen aan tot actie. Denk aan woorden die je boodschap snel en duidelijk overbrengen, essentieel voor een goede click-through rate.

Gebruik getallen slim
Getallen bieden duidelijkheid en trekken de aandacht. Gebruik getallen strategisch in je CTA voor maximale impact. Maar let op, niet alle getallen geven de juiste reactie. Zo vinden mensen ronde bedragen vaak duurder klinken. Zelfs als het verschil klein is, maakt het vervangen van de 40,- door een 39,99 de prijs aantrekkelijker. 

Wees zuinig met bijwoorden
‘Nu’ of ‘direct’ zijn bijwoorden die vaak gebruikt worden in een CTA, maar pas ze met mate toe. Woorden als "echt" of "ongelooflijk" worden vaak beschouwd als vulling zonder veel toegevoegde waarde. Maar als je "echt moeilijk" kunt vervangen door het krachtigere "uitdagend," waarom niet? Beperk het gebruik van bijwoorden in je CTA's, tenzij ze echt iets bijdragen.

Kort en krachtig
De beste CTA's zijn kort, meestal 3-4 woorden. Snijd overbodige franje weg en houd je boodschap gefocust.

Wees creatief en toon je persoonlijkheid!
Wees niet bang om persoonlijkheid in je CTA's te brengen. Een unieke twist kan jouw CTA juist laten opvallen in de massa.

Urgentie en emotie
Kies krachtige woorden die emoties en een gevoel van urgentie opwekken. Woorden zoals "Verken" of "Exclusief" zorgen voor opwinding en vergroten de kans op conversie.

De perfecte plek voor jouw CTA

Location location location; je kent die uitdrukking wel uit de makelaarswereld. Maar; dit geldt ook ab-so-luut voor jouw CTA. Hij moet opvallen, maar niet afleiden. Een best practise is om de CTA boven de vouw te plaatsen, waar bezoekers deze meteen kunnen zien zonder te scrollen. Maar vergeet niet de CTA ook te herhalen op strategische plekken verder op de pagina.

Denk ook na over de 'flow' van je pagina. Waar kijken gebruikers het eerst naar? Gebruik hittekaarten of A/B-testen om te zien waar gebruikers het meest waarschijnlijk klikken. Een goed geplaatste CTA kan het verschil betekenen tussen gezien worden en over het hoofd gezien worden.

3... 2... 1... Actie! 

Klaar om het verschil te maken? De perfecte CTA is meer dan alleen een knop op je pagina; het is de sleutel tot het ontsluiten van het ware potentieel van jouw online aanwezigheid.

Heb je het gevoel dat je CTA’s een boost kunnen gebruiken? Of wil je meer weten over hoe je de principes van neuromarketing effectief kunt toepassen in jouw online strategie? Wij helpen je graag. Neem vandaag nog contact op met WebProfit, dan vertellen we alles over wat we voor jou kunnen doen om jouw online marketing naar een hoger niveau te tillen. Jouw succesverhaal begint met één klik.

Sanne Post

Sanne Post | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Sanne Post!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?