Jouw webshop naar de top - met een ijzersterke SEO strategie

Steven Bakker
Steven Bakker
Projectmanager | Online marketeer

Als jij trotse eigenaar bent van een mooie webshop, ben je voortdurend bezig om op te vallen in die superdrukke online winkelstraat. Het online landschap is bezaaid met concurrenten, allen vechtend om de aandacht van dezelfde potentiële klanten. Hoe zorg je ervoor dat juist jouw webshop het stralende middelpunt wordt in deze drukke menigte?

Je kunt nog zo'n aantrekkelijk aanbod hebben, en een uitstekende klantenservice, maar als jouw potentiële klanten jouw webshop niet bezoeken, kom je nergens. Het begint dus met die online vindbaarheid. En heb je die felbegeerde klant eindelijk op jouw website, dan wil je natuurlijk niet dat 'ie weer vertrekt omdat de site niet fijn werkt of traag is.  Met andere woorden, het draait allemaal om zichtbaarheid en gebruikerservaring. En dat is precies waar je een doordachte en effectieve SEO-strategie voor nodig hebt. Alles over hoe je SEO inzet voor jouw webshop, van zoekwoordonderzoek tot het optimaliseren van de gebruikerservaring, lees je in dit blog! 

Wat is SEO en waarom is het belangrijk voor e-commerce?

SEO, ofwel zoekmachine-optimalisatie, draait om het finetunen van jouw website zodat je beter scoort in zoekmachines zoals Google. Voor webshops is dit niet zomaar belangrijk, het is cruciaal. Want hoe beter je zichtbaar bent, hoe meer bezoekers er op je digitale stoep staan. Door slim gebruik te maken van SEO zorg je ervoor dat potentiële klanten jouw webshop vinden, wanneer ze op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt. IJzersterke SEO helpt je om jouw concurrentie een stap voor te blijven en de kans op verkopen te verhogen.  

Een belangrijk aspect van jouw SEO-strategie is het slim inzetten van zoekwoorden. Door te onderzoeken welke termen jouw doelgroep intikt in zoekmachines, kun je deze woorden verweven in de content van je website, je meta-tags, en zelfs in je URL-structuur. Dat helpt je om hoger te scoren in de zoekresultaten. Maar dat is niet alles. Ook de techniek achter je website moet op orde zijn. Denk aan snelle laadtijden en een design dat vriendelijk is voor zowel desktop als mobiel. Deze factoren spelen niet alleen een rol in hoe aangenaam je site is voor bezoekers, maar kunnen ook je plek in de zoekresultaten beïnvloeden.

Specifieke SEO-factoren voor e-commerce websites

SEO vormt de ruggengraat van elke succesvolle website en webshop, essentieel voor het verhogen van de zichtbaarheid, het aantrekken van bezoekers en het stimuleren van conversies. Daarom zetten we wat algemene SEO-tips voor je op een rij, die ook gelden voor e-commerce websites, gevolgd door enkele specifieke SEO tips voor jouw webshop. 

Algemene SEO-tips:

 • Kwalitatieve en relevante content: Zorg dat je content zowel informatief als boeiend is. Vergeet niet om je zoekwoorden op een natuurlijke manier te verweven.
 • Mobielvriendelijk ontwerp:  In een wereld die aan je vingertoppen ligt, moet je site er tiptop uitzien op elk apparaat.
 • Sneller dan het licht: Optimaliseer je website om snel te laden, inclusief het comprimeren van afbeeldingen en het minimaliseren van de code. Een snelle site is als een snelle bezorgservice; iedereen houdt ervan.
 • Safety first: Zorg voor een veilige verbinding om het vertrouwen van bezoekers en zoekmachines te winnen.
 • Duidelijke structuur en navigatie: Niemand wil eindeloos zoeken, dus zorg dat jouw website gemakkelijk te navigeren is met een logische hiërarchie en duidelijke links. Zo vinden jouw bezoekers moeiteloos wat ze zoeken. 
 • Meta-tags met impact: Beschouw meta-tags als het visitekaartje van je pagina. Maak ze aantrekkelijk en informatief!

Specifieke SEO-tips voor webshops:

 • Zoekwoorden met een missie: Gebruik zoekwoorden die specifiek gericht zijn op de producten die je verkoopt, verwerkt in producttitels, beschrijvingen en meta-tags.
 • Perfecte productafbeeldingen: Zorg dat je productfoto's er niet alleen geweldig uitzien, maar dat ze ook snel laden. Goede alt-teksten zijn de kers op de taart.
 • Gedetailleerde productbeschrijvingen: Maak elke productbeschrijving uniek en overtuigend om jouw potentiële kopers te informeren en te verleiden.  
 • Slimme links: Maak gebruik van interne links om klanten te leiden naar relevante producten of categorieën. Fijn voor de gebruikservaring én SEO.
 • Vinger op de knop: Zorg dat die belangrijke ‘toevoegen aan winkelwagen’-knop niet te missen is. Gemakkelijk te vinden en klikbaar, ook op mobiel.
 • Klantbeoordelingen en ratings: Moedig klanten aan om beoordelingen en ratings achter te laten, wat niet alleen vertrouwen wekt bij nieuwe klanten maar ook bijdraagt aan de content van je productpagina’s. En natuurlijk geef je die reviews vervolgens een strategische plek in jouw webshop! Zo trek je twijfelende kopers alsnog over de streep. 
 • Rich snippets: Rich snippets zijn als de schijnwerpers die jouw producten laten schitteren in de zoekresultaten! Door structured data te implementeren, zoals prijsinformatie, beschikbaarheid en beoordelingen, geef je jouw producten de aandacht die ze verdienen. Zo springen ze eruit tussen de concurrentie en trekken ze de aandacht van potentiële kopers. 

Hoe kun je SEO implementeren in je e-commerce strategie?

Het implementeren van SEO in je e-commerce strategie is als het leggen van een puzzel; elk stukje moet precies op de juiste plaats vallen voor het beste resultaat. Start met een nulmeting via Google Search Console of specifieke SEO-tools om te begrijpen waar je nu staat. Vervolgens duik je in het zoekwoordonderzoek. Ontdek bij welke termen gerelateerd aan producten, categorieën, merken, enzovoort, echte kansen liggen. Bundel vervolgens al je zoekwoorden en prioriteer ze. Dit prioriteren gebeurt vaak op basis van de huidige positie, het concurrentieniveau, zoekvolume, en het type concurrentie.

Nu komt het creatieve deel: schrijf kwalitatieve content. Dit is niet alleen voor je productpagina’s, maar ook voor categoriepagina's, merkpagina’s en meer. Een goede website structuur is cruciaal – idealiter is de meeste content binnen 3-4 klikken bereikbaar. Daarnaast wil je voor de gebruiksvriendelijkheid filters toevoegen om overzicht te behouden. Het nadeel van filters is, dat content op dezelfde pagina wordt gefilterd, waardoor je hier geen losse SEO-tekst voor kunt maken. Dat kun je eventueel kunnen opvangen met een extra landingspagina. 

Vergeet ook de kleine details niet die het verschil maken voor de gebruikservaring, zoals product specificaties en handleidingen. Dit draagt niet direct bij aan je zoekwoordscore, maar verbetert wel de tevredenheid en betrokkenheid van de klant. En last but not least, reserveer elke maand tijd voor technische SEO-optimalisaties. Werk aan de laadsnelheid, zorg voor een mobielvriendelijke site, en houd je linkstructuur en niet werkende pagina’s nauwlettend in de gaten. Door deze strategie te volgen, zet je een solide SEO-fundament neer voor je e-commerce site dat niet alleen de zichtbaarheid vergroot, maar ook een prettige winkelervaring biedt.

Meten en analyseren van SEO-resultaten in e-commerce

Het meten en analyseren van SEO-resultaten is van onschatbare waarde voor het optimaliseren van de prestaties van je e-commerce website. Door te beginnen met een grondige nulmeting, bijvoorbeeld via Google Search Console of specifieke SEO-tools, krijg je een duidelijk beeld van de huidige status van je site. Dit inzicht stelt je in staat om de effectiviteit van je SEO-strategie te evalueren en te ontdekken waar er ruimte is voor verbetering. Het uitvoeren van gedegen zoekwoordonderzoek is een essentiële stap om te bepalen welke zoektermen relevant zijn voor jouw producten, categorieën en merken. Door deze zoekwoorden te groeperen en te prioriteren op basis van verschillende factoren, kun je gerichter te werk gaan en de impact van je content optimaliseren voor een betere vindbaarheid. Het meten van de omzet die voortkomt uit je SEO-inspanningen is een waardevolle manier om de ROI van je strategie te beoordelen en verdere verbeteringen aan te brengen.

Tips voor het verbeteren van de SEO van je e-commerce website

Zo. Dat was een heleboel informatie. Laten we het praktisch maken! Als jij aan de slag wilt met het verbeteren van de SEO van jouw webshop, dan zijn er een aantal concrete stappen die je kunt zetten.

Begin met het optimaliseren van je website door unieke productbeschrijvingen te schrijven die relevante zoekwoorden bevatten. Zorg er ook voor dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn door ze te comprimeren zonder kwaliteitsverlies en door het toevoegen van alt-tags.Vergeet niet om klanten aan te moedigen om online reviews achter te laten, aangezien positieve feedback kan bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines!

Daarnaast is het slim om social media in te zetten om je producten en content te promoten, wat kan resulteren in meer verkeer naar je website. En tot slot, vergeet niet dat bloggen een waardevolle aanvulling is op je SEO-strategie. Door regelmatig te bloggen over relevante onderwerpen creëer je niet alleen boeiende content voor je klanten, maar trek je ook de aandacht van zoekmachines. Het is een effectieve manier om je e-commerce site nog beter vindbaar te maken en je online zichtbaarheid te vergroten.

Supersize jouw SEO samen met WebProfit

Wil jij aan de slag met de vindbaarheid van jouw webshop? Ons team van experts kan je helpen bij het optimaliseren van je website en het implementeren van een effectieve SEO-strategie. Zo zorgen we ervoor dat jouw website beter gevonden wordt in zoekmachines en meer organisch verkeer aantrekt.

Neem vandaag nog contact met ons op ; we vinden het altijd leuk om van je te horen! 

Steven Bakker

Steven Bakker | Projectmanager | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Steven Bakker!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?