Dit doen we in 2024 op socials: de trends voor marketeers

Sanne Post
Sanne Post
Online marketeer

Social media blijft verrassen. En 2024 is geen uitzondering. Het belooft een jaar te worden vol nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. We vertellen je er alles over in dit blog. Want nieuwe ontwikkelingen betekent ook: nieuwe kansen. En daar houden we van!

We voorzien je van handige tips om deze trends optimaal te benutten, zodat je jouw bedrijf succesvol kunt laten groeien door in te spelen op de laatste innovaties op social media. Houd je vast; hier komen de zes belangrijkste social media trends voor 2024! 

Social Media trend 1: Video's zijn nu kort en krachtig 

Een van de trends die we zien is de korte, krachtige video's. Geïnspireerd door het succes van TikTok, omarmen ook YouTube Shorts en Instagram Reels deze trend. Korte video's zijn niet langer een hype, maar dé manier om je boodschap over te brengen.

Social media trend 2: Creator content in de spotlight

Content gemaakt door creators blijft een essentieel onderdeel van social media in 2024. Het is een trend die alleen maar groter wordt, met steeds meer functies en verdienmodellen die specifiek gericht zijn op creators. Een goed voorbeeld hiervan is TikTok, waar creators worden aangemoedigd en beloond voor hun authentieke content. Merken hebben ook ontdekt dat het werken met creators een effectieve manier is om hun boodschap over te brengen en hun doelgroep te bereiken.

Waarom is content gemaakt door creators zo belangrijk? Ten eerste brengt het een fris en uniek perspectief naar voren. Creators hebben vaak een eigen stijl en stem, waardoor ze in staat zijn om op een creatieve en authentieke manier met hun publiek te communiceren. Dit maakt hun content aantrekkelijk en interessant voor volgers.

Creators zijn ware experts op hun gebied. Ze hebben niet alleen een grote en betrokken fanbase, maar begrijpen ook als geen ander hoe social media platforms werken. Ze zijn altijd op de hoogte van de nieuwste trends, functies en tools en weten deze slim in te zetten. Bovendien hebben ze een sterke band van vertrouwen en loyaliteit met hun volgers opgebouwd. Hun aanbevelingen en content worden niet zomaar voorbij gescrold; ze worden echt serieus genomen. En dat is precies waar jij slim op in kunt spelen. Door een samenwerking aan te gaan met deze creators, kun je jouw boodschap op een geloofwaardige en effectieve manier verspreiden. Een win-win situatie!

Social media trend #3: Bouw aan jouw fanbase 

Jouw eigen fanbase wordt steeds belangrijker, dus versterk je social mediakanalen en bouw een loyale fanbase op. Dit begint met waardevolle content die aansluit bij je doelgroep, van informatieve berichten tot leuke video's. Blijf consistent en betrokken, reageer op reacties en moedig interactie aan. Zo creëer je een sterke community.

Samenwerken met influencers, die relevant zijn voor jouw merk én jouw doelgroep, kan ook een aanrader zijn. Influencers kunnen je bereik vergroten en nieuwe volgers aantrekken. Optimaliseer je kanalen voor zoekmachines met relevante trefwoorden en hashtags, om beter vindbaar te zijn.

Een sterke fanbase opbouwen kost tijd, maar is waardevol voor je bedrijf. Investeer in je social media strategie en zie je community groeien!

Social media trend #4: Social Commerce is booming 

Social commerce, het winkelen via social media, neemt een enorme vlucht. Volgens HubSpot heeft bijna 60% van de bedrijven in 2023 een toename in verkoop via social media ervaren, wat de groeiende impact van deze kanalen op de markt benadrukt.

Dit fenomeen maakt social media een onmisbaar onderdeel van het digitale ecosysteem voor bedrijven. Met de integratie van winkelfuncties in apps zoals Instagram, Facebook en TikTok, wordt het voor bedrijven makkelijker om producten direct aan hun doelgroep te presenteren en verkopen te stimuleren. Deze ontwikkeling biedt kansen voor bedrijven om hun bereik en verkoop te vergroten. Het is een uitgelezen kans om de interactie met de klant te versterken, de klantreis te verkorten en de verkoopervaring te personaliseren. Voor bedrijven die voorop willen blijven in de snel veranderende digitale wereld, is het aanpassen aan en investeren in social commerce essentieel.

Social media trend #5: SEO op social! 

Nu social media steeds vaker als primaire zoekmachine worden gebruikt, wordt de relatie tussen SEO en Social Media sterker dan ooit tevoren. Dat betekent dat het cruciaal is om jouw social media kanalen te optimaliseren met relevante zoekwoorden én om waardevolle content te creëren van die aansluit bij de interesses van je doelgroep. Heb je meteen twee vliegen in één klap: het verhoogt jouw zichtbaarheid en helpt ook bij het opbouwen van een betrokken community.

Zorg dat jouw content opvalt door het gebruik van zoekwoorden in je berichten, profielbeschrijvingen en hashtags. Dit vergroot de vindbaarheid op zowel de social media platforms (maar ook in traditionele zoekmachines!). 

Social media trend #6: Toenemende invloed van AI

Artificial Intelligence (AI) verandert social media marketing fundamenteel. AI maakt marketing efficiënter, met geautomatiseerde captions, geoptimaliseerde contentkalenders en gepersonaliseerde content. Door AI kunnen marketeers trends analyseren, gebruikersgedrag voorspellen en gericht content plaatsen, wat leidt tot beter begrip van de doelgroep en verfijnde marketingstrategieën.

Een groot voordeel is het automatisch genereren van content, waardoor marketeers tijd besparen en consistente, kwalitatieve berichten, afbeeldingen en video's produceren. AI helpt ook bij het beheer van social media-accounts, door inzicht in de doelgroep te bieden en interacties te optimaliseren, wat de klantenservice en betrokkenheid verhoogt.

Samen aan de slag voor jouw socials?

Elke trend is een nieuwe kans om jouw bedrijf op een unieke en creatieve manier te laten groeien. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag met het toepassen van deze tips en zet de eerste stap naar een nog succesvollere social media strategie.

Wil je groeien op social media, maar zonder stress? Bij WebProfit zijn we altijd up-to-date met de laatste social media trends. Of je nu strategisch advies nodig hebt en zelf de uitvoering wilt doen, of alles aan ons wilt overlaten, wij staan voor je klaar (en we vinden het leuk om van je te horen!). 

Sanne Post

Sanne Post | Online marketeer

Zullen we eens sparren?

Bel of stuur direct een e-mail aan Sanne Post!

Contact

Zullen we samen resultaten boeken?